Bir Tiyatro Oyunu: Twitter Fenomeni Romeo ve Instagirl Juliet

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED)’in sanat kolunun sergilediği Twitter Fenomeni Romeo ve Instagirl Juliet isimli oyunu görmeye gittik geçen akşam Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde. USMED’in sosyal medyanın doğru kullanımının yaygınlaştırılması için gerçekleştirdiği çalışmalardan biri. Peşin olarak belirteyim ki aktif bir tiyatro izleyicisi veya usta bir tiyatro eleştirmeni değilim. Sadece oyunun bende bıraktığı izlenimleri ve kendimce yaptığım çıkarımları paylaşacağım.

Oyunda orijinal Romeo ve Juliet karakterleri var ve yine olaylar Verona’da geçiyor. Farklı olan şey ise akıllı telefonların kullanımı ve sosyal medyanın da oyunda olması. Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya araçlarından tutun; Siri, selfie, check-in, wifi ve güncel komik videolara kadar birçok olguya dikkat çekiliyor. Oldukça eğlenceli ve baştan sona kahkaha dolu bir oyun.

Öncelikle oyunun kısa bir özetini aktarayım.

Romeo bir Twitter fenomenidir ve hiçbir sosyal medya hesabı olmayan, akıllı telefonların nasıl kullanıldığını dahi bilmeyen Juliet ile birbirlerine âşık olurlar. Juliet’in arkadaşı Tybalt ve Romeo’nun arkadaşı Benvolio da romantik bir ilişki yaşamaktadır. Düşman aileler Montague ve Capulet’in lordları, yani babalar ise çocuklarının kavuşmasına müsaade etmemektedir. Romeo, sevgilisi ile arasındaki uçurumu yok etmek için tüm sosyal medya hesaplarını kapatır. Juliet ise yine aynı amaçla Instagram hesabı açar ve epeyce takipçi edinir. Gerek Benvolio ve Tybalt’ın yardımları, gerekse Romeo ve Juliet’in tabuları yıkan aşkları sayesinde Lord Capulet ve Lord Montague, gençlerimizin evlenmelerine razı olurlar.

İddialı olmayan bir karakter analizi

Oyunda Romeo sosyal medyanın kötü kullanımını, Juliet ise doğru kullanımını temsil ediyor. Romeo söylenen her şeyi muhtemel bir tweet olarak görüyor, bu nedenle dinleme becerisi ve iletişimi oldukça zayıf. Kendine ait zevkleri yok, okuduğu kitabı bile anlayamıyor. Yaptıkları gösteriş ve beğeni odaklı, arkadaşlarıyla ve ailesiyle ilişkileri tutarsız. Juliet için önemli olan şey ise sosyal ilişkiler, sosyal medyayı amaç değil araç olarak görüyor. Tybalt, sosyal medya bağımlısı insanları karikatürize ediyor. Oldukça sosyal bir kız, ancak ilişkileri yüzeysel kalıyor. Lord Montegue sosyal medyayı reddeden ve çocuklarıyla konuşarak değil tepeden inme kurallar uygulayarak olumlu davranış kazandırmaya çalışan ebeveynleri, Lord Capulet ise akıllı telefon ve sosyal medyanın kullanımını içselleştirememiş ebeveynleri temsil ediyor.

Sosyal medyanın kullanımı ile ilgili mesajlar

Oyunda sosyal medyanın doğru kullanımı ile ilgili mesajlar var demiştim. Özellikle Romeo’nun, Twitter hesabını kapatırken sergilediği tiratta sosyal medyadaki ilişkilerin sanallığı ve gerçek hayattaki ilişkileri erozyona uğratması vurgulanıyor. Juliet’e âşık olduktan sonra Romeo, hayattaki türlü güzellikleri fark ediyor, İnternet ortamına fazlaca maruz kalıp yitirdiği erdemleri görüyor. Yine bir sahnede Romeo ve Juliet birbirlerini sosyal medyayı bırakıp bırakmama noktasında ikna etmek için zararları ve yararlarını sıralıyorlar. Akıllı telefon ve sosyal medya ile fazlasıyla içli dışlı olan karakterler Romeo ve Tybalt oldukça kilolu, burada da yoğun İnternet kullanımının bedensel zararlarına dikkat çekiliyor. Sosyal medyadaki beğeni odaklılık, rol yapma, akıllı telefon olmayınca yalnız hissetme gibi birçok olgu vurgulanmış. Oyun sonunda evlatlarının aşkı için ailelerin barışması üzerine çekilen selfie ile sosyal medyanın araç olarak kaldığı ve insani ilişkilere faydalı olduğu bir kullanım gösteriliyor.

Oyundaki güncel öğeler

Twitter Fenomeni Romeo ve Instagirl Juliet, konusu itibariyle oldukça güncel öğeler barındırıyor. Sosyal medyada popüler olan şeylere göre oyun sürekli güncelleniyor. Örneğin Banu Berberoğlu’nun meşhur olmasının ardından oyuna çilekli link ile ilgili replikler eklenmiş. Oyunun en eğlenceli kısımlarından biri olan müzikalimsi sahnede O Sen Olsan Bari, Erik Dalı gibi sosyal medyada çok popüler olmuş şarkıların sözlerinin uyarlanmasıyla Lord Capulet ve Lord Montague’nün atışmalarını izledik. Kahve-kitap paylaşımlarından Çatlak Şanzel’e, Oysa Herkes Öldürür Sevdiğini’den ayrılık sonrası atılan triplere kadar bir sürü gönderme yapılıyor.

Hep mi övgü?

Oyunun eleştirdiğim yanları da var naçizane. Sonlara doğru olmasa da ilk sahnelerde konuların işlenmesi yer yer gereksiz yere uzatılmış. Diğer bir konu da dekorun zayıf olması. Ama bunun belki de tiyatral açıdan başka bir önemi vardır benim anlamadığım.

Gidin, görün.

Özetle, hem komedisi hem de öğretisi ile mutlaka görülmesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum. Özellikle sosyal medya bağımlıları ve sosyal medya kullanımı konusunda bilinçlenmeye ihtiyaç duyan gençlerimiz için biçilmiş kaftan bir etkinlik olacaktır. Üstelik ücretsiz ve erişimi kolay. USMED’in resmi web sitesi ve USMED Sanat’ın sosyal medya hesaplarından oyunun sergileneceği tarih ve yerleri takip edebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler, USMED’e teşekkürler!

Sevgiyle,

Emine Kurt

Bunlara da göz atın

2 yorum

  1. Amasya’ya defalarca gitmeme rağmen,görmediğim yerlerinin olduğunun farkına vardım. Yazı cok bilgilendirici ve imrendirici olmuş.Her defasında zevkle gezilebilecek bir şehir. Kalemine sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir